Настоява СЕМ да се самосезира. Председателят на групата на ДПС в

...
Настоява СЕМ да се самосезира. Председателят на групата на ДПС в
Коментари Харесай

Делян Пеевски против руската посланичка Митрофанова да гостува в БНР

Настоява Съвет за електронни медии да се самосезира. Председателят на групата на Движение за права и свободи в Народното събрание Делян Пеевски остро осъди поканата на съветската посланичка Елеонора Митрофанова да даде изявление пред БНР.

„ Изразявам огромната си паника от анонса за идно посещение на съветския дипломат в ефира на една от най-влиятелните публични медии – БНР.

Именно този представител на Кремълския режим, против чиито невиждана надменност и неуважение на правовата страна неведнъж сме възразявали. Представител на държава-агресор, която с изключение на въоръжена война против Украйна, води хибридна война против Европейски Съюз и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата страна и Европейски Съюз “, споделя Пеевски в своя позиция, публикувана от пресцентъра на партията.

Руската посланичка е била поканена да гостува на следващия ден в предаването „ Политически НЕкоректно “ с водещ Петър Волгин. На страницата си от предаването оповестяват, че някои от въпросите ще са какъв ще бъде резултатът от свалянето на Паметника на Съветската войска върху българо-руските връзки, кои са били най-важните акценти от годишната конференция на Владимир Путин и отказала ли се е Русия от задълбочени контакти със запада. Били изпратили и покана на посланичката на Украйна Олеся Илашчук.

„ Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на публичното радио като груба проява на неуважение на националния суверенитет, общоевропейски позиции и полезности, както и тъпчене на националните ползи на България.

По Конституция и закон, публичните медии обезпечават посредством програмната си политика отбрана на националните ползи и общочовешките полезности “, споделя още депутатът.

„ Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации вършат неприемливо ефирът на БНР да се трансформира в публичен предавател за пропутинската агитация и дезинформация. Настоявам Съвет за електронни медии и другите регулаторни органи да се самосезират, с цел да не се допусне сходна провокация в народен ефир. Отговорността на генералния шеф на БНР за водената от медията програмна политика изисква прекратяване на всички опасности, свързани с използването на публичната медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели “, упорства Пеевски.

Илашчук обаче няма да одобри поканата на Волгин и БНР, излиза наяве от позиция на украинското посолство. „ Предоставяне от страна на национална българска медиа на опция за изява и агитация на публично лице на страна агресор е жестоко нарушаване на професионалните и морални стандарти в публицистиката “, пишат от там. Посолството е изпратило публично послание към Народното събрание с искане да сезират регулаторите за „ нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването на „ Политически НЕкоректно “ в Българско Национално Радио, което работи само в поддръжка на съветската агитация и дезинформация “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР